Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Plzeňská Drbna

FOTO: Bednáři ručně smolili sudy, dělají to dvakrát do roka

sobota, 13. dubna 2019, 10:29

Smolení dubových sudů, v nichž v plzeňských sklepích leží a dozrává Pilsner Urquell, si ve čtvrtek v areálu Plzeňského Prazdroje prohlédli návštěvníci společně se zástupci města. Společně tak přihlíželi činnosti pivovarských bednářů, kteří usilují o zápis na listinu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Bednářské řemeslo je již na národním Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. A smolení sudů, které bednáři provádí dvakrát ročně, je jednou z jeho hlavních činností.

Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je pokračovatelkou slavné tradice, která sahá až do začátků výroby proslulého plzeňského ležáku. V dobách největšího rozkvětu na začátku minulého století pracovalo v plzeňském pivovaru zhruba 150 bednářů. Prazdroj drží tradici tohoto řemesla zřejmě jako jediný pivovar na světě.

Bednáři se starají o ležácké sudy a dubové kádě. Díky jejich práci mohou dnešní sládci stále srovnávat pivo zrající v moderních cylindrokonických tancích s tím, které zraje a kvasí tradičním způsobem. Každoročně bednáři vyrobí další dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do ležáckých sklepů. Celkem jich má pivovar stále kolem stovky, kádí je ve sklepích stejný počet. Bednáři v Plzni kromě toho vyrábějí malé pivní sudy o objemech do 50 litrů pro různé příležitosti.

Čtvrtek v pivovaru patřil smolení. Základním materiálem pro výrobu pivovarské smoly je pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. Používá se směs čínské, kanadské a americké pryskyřice. Pivovarská smola vzniká společným povařováním různých druhů smoly, které trvá čtyři hodiny. Teplota smoly během vaření dosáhne 200 stupňů Celsia.

Ruční smolení ležáckých sudů začíná odsmolováním, kdy se rozpustí v sudu stará smola. Poté se do sudů o objemu až 50 hektolitrů nalije zhruba 40 litrů 200 stupňů horké nové smoly, sud se tzv. štorcuje (převaluje), aby smola zatekla do všech pórů. Přebytečná tekutina se vylije a smola se nechá zaschnout při asi desetiminutovém kutálení, aby se rovnoměrně rozlila. Smola nesmí dodávat pivu žádnou příchuť.

Mezi každoroční jarní a podzimní činnosti bednářské party patří pravidelná údržba dubových sudů a kádí, výměna dřeva, tzv. dužin, čištění a smolení sudů, čištění kádí, veškerá manipulace se sudy a samozřejmě i výroba nových ležáckých sudů.

Napsal(a) Eva Barborková | Foto Martin Pecuch

Štítky Plzeň, pivo, sud, Pilsner Urquell, Plzeňský Prazdroj, pivovar,

Smolení sudů v Plzeňském Prazdroji.Smolení sudů v Plzeňském Prazdroji.Smolení sudů v Plzeňském Prazdroji.Smolení sudů v Plzeňském Prazdroji.Smolení sudů v Plzeňském Prazdroji.

O čem píše Drbna.cz

Plaga je proti plánovanému zavedení povinné maturity z matematikyPlaga je proti plánovanému zavedení povinné maturity z matematiky

Plaga je proti plánovanému zavedení povinné maturity z matematiky

sobota, 24. srpna 2019, 17:02Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce zrušit plánované zavedení povinné maturity z matematiky....

Letiště Praha z tendru na skenery vyloučilo Huawei a ZTELetiště Praha z tendru na skenery vyloučilo Huawei a ZTE

Letiště Praha z tendru na skenery vyloučilo Huawei a ZTE

sobota, 24. srpna 2019, 11:58Letiště Václava Havla vyloučilo z výběrového řízení na sedm celotělových skenerů čínské firmy...

Vedení ČSSD odmítlo odchod z vlády Andreje BabišeVedení ČSSD odmítlo odchod z vlády Andreje Babiše

Vedení ČSSD odmítlo odchod z vlády Andreje Babiše

pátek, 23. srpna 2019, 21:55Předsednictvo ČSSD dnes nepodpořilo odchod strany z vlády. Pro opuštění kabinetu hlasovalo 11 ze 42...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o